Meteen naar de inhoud

Anna de Bruyckere (Middelburg, 1987) is schrijver, performer en filosoof en raakt er maar niet aan gewend om in derde persoon over zichzelf te praten.

Poëzie

Sinds de millenniumwisseling schrijf ik poëzie. In 2020 verscheen mijn poëziedebuut ‘Voor permanente bewoning‘ bij uitgeverij Cossee in Amsterdam. De bundel werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs en de Zeeuwse Boekenprijs. Bij Cossee zal ook mijn eerste roman verschijnen, ‘Ceremonie’ (verwacht zomer 2023). In 2018/9 was ik stadsdichter van Middelburg.

(c) Bo de Jong, voor ‘Rimpelingen: brieven uit Zeeland’

Verteltheater en kleinkunst

Na enkele jaren van literaire droogte schrijf ik sinds 2017 weer volop, in meerdere genres. Ook bracht ik in 2017 mijn eerste eenakter op de planken, ‘Vogelvrij’. Daarmee ontsnapte de geest voor verteltheater en kleinkunst uit de fles. Na verschillende andere eenakters, solo en in groep, ontstond in 2020 ‘Rimpelingen: brieven uit Zeeland‘ – avondvullend muzikaal verteltheater met componist en musicus Christian Blaha over oud zijn en de verhoudingen tussen oud & jong in coronatijd. Ook maakte ik met Christian een audio-installatie voor het Watersnoodmuseum (2021), onder de titel ‘Dat verhaal ken je toch?’

Filosofie

In studies filosofie, economie en wetenschapsgeschiedenis en -filosofie (Gent, Cambridge, Durham) kon ik mijn cerebrale belangstelling kwijt. In Durham werkte ik met o.a. Nancy Cartwright, Wendy Parker en Hasok Chang aan een proefschrift over metaforen en modellen voor economisch beleid en hoe kennistheoretische keuzes het politieke en ethische discours vormgeven. Dat proefschrift maakte ik niet af, maar de centrale thema’s – ontvankelijkheid, de schaduwkanten van denkconstructies die we hanteren, hermeneutisch onrecht, objectiviteit, ethiek & economie van de aandacht en verbeelding – drijven me ook in mijn artistieke werk. In 2017/8 gaf ik les aan de Erasmus Universiteit over ethiek van de economie. De denk-, schrijf- en spreekvaardigheid die ik opdeed tijdens mijn studies komen me erg van pas in mijn zakelijke schrijfwerk.

Thuis in Zeeland

In 2016 keerde ik na 11 jaar Amerika, België en het Verenigd Koninkrijk terug naar Zeeland. Herstellende van een burn-out ontdekte ik het één-na-mooiste beroep: post bezorgen in het bos en de polder bij Oostkapelle. En zo rolde ik zonder plan een zzp-bestaan in, dat ruimte biedt om te schrijven, spelen en genieten van het leven.

In mijn vrije tijd ga ik graag wandelen op Oranjezon of elders in het bos of door de polder. Ook roei ik bij RV De Honte. En als het mooi weer is, zit ik onder mijn perenboom in Serooskerke, waar ik woon met mijn kat Stippie.