Ga naar de inhoud

Anna de Bruyckere (Middelburg, 1987) is woordkunstenaar en filosoof en raakt er maar moeilijk aan gewend om in de derde persoon over zichzelf te praten.

Woordkunst

Sinds de millenniumwisseling schrijf ik poëzie. In 2020 verscheen mijn poëziedebuut ‘Voor permanente bewoning‘ bij uitgeverij Cossee in Amsterdam. De bundel werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs en de Zeeuwse Boekenprijs.

(c) Bo de Jong, voor ‘Rimpelingen: brieven uit Zeeland’

Na enkele jaren van literaire droogte schrijf ik sinds 2017 weer volop, in meerdere genres waaronder proza. Ook bracht ik in 2017 mijn eerste eenakter op de planken, ‘Vogelvrij’. Daarmee ontsnapte de geest voor verteltheater uit de fles. Na verschillende andere podiumteksten (libretto’s, eenakters, solo en in groep), ontstond in 2020 ‘Rimpelingen: brieven uit Zeeland‘: avondvullend muzikaal verteltheater met componist en musicus Christian Blaha over oud zijn en de verhoudingen tussen oud & jong in coronatijd. In dat kader maakte ik ook mijn eerste interview-podcasts.

Eveneens i.s.m. met Blaha maakte een audio-installatie voor het Watersnoodmuseum (2021), onder de titel ‘Dat verhaal ken je toch?’ Meer audio volgde i.s.m. beeldend kunstenaar Bo de Jong voor de tentoonstelling ‘Sloopwerk‘ (2022/3): semi-psychedelische audioloops, soms verhalend, soms impressionistisch.

Momenteel werk ik afwisselend aan langer proza, nieuwe poëzie en audio en komt er een nieuwe vertelvoorstelling onder de werktitel ‘Let It Snow’.

Filosofie

In studies filosofie, economie en wetenschapsgeschiedenis en -filosofie (Gent, Cambridge, Durham) kon ik mijn theoretische belangstelling kwijt. In Durham werkte ik met o.a. Nancy Cartwright, Wendy Parker en Hasok Chang aan een proefschrift over metaforen en modellen voor economisch beleid en hoe kennistheoretische keuzes het politieke en ethische discours vormgeven. Dat proefschrift maakte ik niet af, maar de centrale thema’s – ontvankelijkheid, de schaduwkanten van denkconstructies die we hanteren, hermeneutisch onrecht, objectiviteit, ethiek & economie van de aandacht en verbeelding – drijven me ook in mijn artistieke werk. In 2017/8 gaf ik les aan de Erasmus Universiteit over ethiek van de economie.

De denk-, schrijf- en spreekvaardigheid die ik in die jaren opdeed komen goed van pas in mijn zakelijke schrijfwerk. En voor de voorstelling ‘Let It Snow’ is een artikel van een 18e-eeuwse Middelburgse natuurwetenschapper/arts/predikant in de Proceedings of the Royal Society of London het vertrekpunt. Want de wetenschapsgeschiedenis is één groot rariteitenkabinet vol beelden voor wat het is om mens te zijn.

Thuis in Zeeland

In 2016 keerde ik na 11 jaar Amerika, België en het Verenigd Koninkrijk terug naar Zeeland. Herstellende van een burn-out ontdekte ik het één-na-mooiste beroep: post bezorgen in het bos en de polder bij Oostkapelle. En zo rolde ik zonder plan een cultureel zzp-bestaan in dat ruimte biedt om mijn interesses te volgen.

In mijn vrije tijd ga ik graag wandelen op Oranjezon of elders in het bos of door de polder. Ook roei ik bij RV Honte. En als het mooi weer is, zit ik onder mijn perenboom in Serooskerke (W), waar ik woon met mijn katten Jack en Zelda.