Ga naar de inhoud

Audio voor Watersnoodmuseum: ‘Dat verhaal ken je toch?’

  • door

Gaan slapen betekent niet altijd dat je aan je eigen woelen ontsnapt.

Juist in de nacht klinkt de waarheid het luidst – niet de feitelijke, maar die van de tegenstrijdigheden waaruit we bestaan: vertrouwen en wantrouwen, toen en nu, verwachting en onzekerheid, standvastigheid en twijfel. Op de bodem, onder de dilemma’s van de dag door, leeft de liefde.

De waarde(loosheid) van overgeleverde wijsheid

Een natuurkracht die haar eigen leven leidt, werpt je terug op jezelf. Wat jij nu moet doen en laten is een vraag die elke dag opnieuw terugkeert. Wat is de wijsheid die we overgeleverd kregen van ouders en grootouders, daarbij waard? Welke vuistregels zijn bruikbaar, en hoe dan precies? Geef je je verantwoordelijkheid op of durf je te gaan staan? De liefde wacht.

In opdracht van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk ontwierpen Christian Blaha en ik een quadrafonisch experiment: hoe maak je overmacht en verantwoordelijkheid, liefde en verwarring hoorbaar? We werkten deels verhalend, deels muzikaal om een soundscape te maken. Gedurende ± 9 minuten word je ondergedompeld in fragmentarische nachtgedachten, actualiteit, muzikale herinneringen en dromen. Wie het caisson betreedt, gaat mee de nacht in en ontdekt of hij de bodem kan raken. Een bodem. Een rustpunt.

Tentoonstelling ‘Ik worstel en kom boven’

Op 15 juni ‘21 vond de opening van de tentoonstelling ‘Ik worstel en kom boven’ plaats. Het Watersnoodmuseum liet vijf kunstenaars aan de slag gaan om parallellen tussen de coronacrisis en de Watersnoodramp van 1953 te onderzoeken. Naast ons werk is er werk te zien van filmmaker en beeldend kunstenaar Astrid Nimwegen, dichter Jorien Brugmans, troubadour Broeder Dieleman en beeldend kunstenaar Paul Nieboer. De tentoonstelling is tot eind oktober ’21 te zien.

Luister hier een kort fragment:

 

concept & tekst: Anna de Bruyckere
compositie, muziek & audiobewerking: Christian Blaha
stemmen: Anna de Bruyckere en Bram Kwekkeboom
productie: stichting Rimpelingen

Met dank aan het Watersnoodmuseum en Provincie Zeeland