Ga naar de inhoud

70 jaar Watersnoodramp: spoken word

  • door

Mijn opa aan moederszijde ging al vroeg zijn schoonfamilie achter de lage dijken in Hansweert weghalen, de avond van 31 januari 1953. Bij familie alleen bleef het niet, op de achterbank van zijn dienstwagen van de douane. Nog geen paar uur later hadden hij en zijn kompanen bootjes nodig en was het geen evacueren meer wat ze deden, maar redden. Als jongen had hij op de Philippiense mosselvaart gezeten; de vaarkunsten en zeebenen van toen kwamen nu goed van pas.

Op 31 januari 2023 mocht ik bijdragen aan de herdenkingsbijeenkomst ‘Nooit vergeten’ op Omroep Zeeland, live vanuit de Jacobuskerk in Renesse. Prachtige muziek van het Zeeuws Vocaal Ensemble en orkest Ars Musica o.l.v. Patrick van der Linden, indrukwekkende verhalen van overlevenden en andere betrokkenen: zo blikten presentatoren Ab Nieuwdorp en Mirjam van Wouwe samen met ons terug op de Watersnoodramp van ’53.

Mij was gevraagd om mee te herdenken, maar vooral ook vooruit te kijken. Daartoe schreef ik het spoken word-stuk ‘De odyssee van het water’. Hier kun je het programma integraal terugkijken, met mijn bijdrage vanaf 1:18:00. Of lees het hieronder: