Ga naar de inhoud

Tamara Dees maakt beeld bij ‘Doorbraak’

  • door

Eerder berichtte ik over een droomopdracht van kunstwerkplaats KipVis in Vlissingen. In het kort: kunstenaars van de Vlissingse kunstwerkplaats KipVis hebben me uitgenodigd voor de 7e editie van hun project ‘Ik ben een God’. Sinds 2013 ontstaat er in het park bij de Willem Klooslaan (je weet wel, Willem Kloos, van die ene dichtregel… Ik ben een God in ’t diepst van mijn gedachten) een groeiende beeldenroute.

Sneak preview uit boekje met het gedicht en de drie ontwerpen

In deze 7e editie, onder de titel Buiten Zinnen, wilden ze graag een dichter aan het woord laten. En inmiddels is bekend dat Tamara Dees het beeld gaat maken bij mijn gedicht. We delen een verwondering over water en een voorliefde voor vervreemding die ontstaat zodra je dagelijkse dingen op hun kop zet of in gebroken, niet helemaal functionerende staat ontmoet.

Het gedicht, ‘Doorbraak’, is bijna af. Wat Dees erbij gaat maken, is een groot vraagteken. Maar wel een dat vertrouwen schept; haar werk is namelijk prachtig en raadselachtig en ontroerend en het opzoeken meer dan waard.

Uit het artist statement van Tamara:

The work of Tamara Dees is about experiencing and investigating what it is like to be small in a big world – often the world of shipping. In recent years she has repeatedly investigated the actual size of ships, as well as the actual size of various ‘big’ works of art. Although ships are a recurrent feature of her work, she is more interested in what happens alongside the nautical world. How big are ships, actually, and what happens if you use them for a quite unintended purpose? Turned upside down, or broken, they become something very different. … Where is the boundary between presence and disappearance?

Tamara Dees studied sculpture at the Maastricht Academy of Fine Arts and Design and Visual Arts at the Post Sint Joost Academy in Breda. Her work has been purchased by the Sanders-Ten Holte collection, Woongoed Zeeuws Vlaanderen, the Vlissingen art library and various private collections. It has also been commissioned for temporary exhibitions in public space by clients including the Province of Limburg/Roermond Municipal Museum and the Province of Zeeland Visual Arts Centre (CBK Zeeland).

Onglorieuze foto van onglorieus koude verkenning van het park, met Tamara en Ko de Jonge (buiten beeld)